King's College London'da gerçekleştirilen araştırmada, diş gelişimini taklit eden yeni bir malzeme geliştirilmiş. Bu malzeme, insan hücrelerinin birbirleriyle etkileşerek doğal diş oluşumunu başlatmasına olanak tanımış.
Araştırmacılar, bazı hayvan türlerinin hayatları boyunca yeni dişler üretebildiğini, ancak insanların yalnızca bir kez doğal diş gelişimi yaşadığını belirtti. Bu bulgu, insan dişi üretme sürecinin yenilikçi bir şekilde yeniden başlatılmasına olanak tanıyor.
Mevcut tedavi yöntemlerinin, örneğin dolgu ve implantların zamanla işlevini kaybettiğini hatırlatan araştırmacılar, laboratuvarda üretilen dişlerin çene kemiğiyle uyum sağlayarak doğal dişler gibi kendini onarma yeteneğine sahip olacağını ifade etti.
Bu çalışma, King's College London ile Imperial College London ortaklığında 10 yıl süren bir araştırmanın ürünü olarak ortaya çıktı.
DİŞ HEKİMLİĞİ ALANINDA DEVRİM YARATABİLİR
Projeye katkı sağlayan araştırmacılardan Xuechen Zhang, dolgu tedavilerinin diş yapısını zayıflatabileceği ve implantların cerrahi müdahale gerektirdiğini belirtti. Ayrıca, her iki yöntemin de doğal diş fonksiyonunu tam olarak geri kazanmakta yetersiz kaldığını vurguladı.
Zhang, laboratuvarda geliştirilen dişlerin daha güçlü, daha uzun ömürlü ve biyolojik olarak daha uyumlu olduğunu, bu sayede reddedilme riski taşımadığını ifade etti. "Eksik dişin bulunduğu bölgeye genç hücreler nakledilip, ağız içinde gelişimlerine izin verilebilir" dedi ve bu tekniğin farklı yöntemlerle de uygulanabileceğine değindi.
King's College London Rejeneratif Diş Hekimliği Direktörü Dr. Ana Angelova-Volponi, bu tür yeniliklerin diş bakımında kalıcı ve etkili çözümler sunarak sağlık hizmetlerinde önemli bir dönüşüm başlatabileceğini söyledi.