ABD Temsilciler Meclisi Üyesi Ayanna Pressley, Filistin'e destek amacıyla protesto eylemine katıldıktan sonra gözaltına alınan Tufts Üniversitesi doktora öğrencisi Rümeysa Öztürk'ün, gözaltında üç kez astım krizi geçirdiğini açıkladı. Pressley, Öztürk'ün sağlık durumu hakkında endişelerini dile getirerek, yetkililerin gerekli sağlık hizmetlerini sağlamadığını vurguladı.
Öztürk'ün gözaltına alındığı Massachusetts eyaletini temsilen ABD Kongresi'ndeki görevine devam eden Pressley, Öztürk'ün, 25 Mart'ta gözaltına alınmasından bu yana ilaçlarına erişimi olmadığı için, "Louisiana eyaletindeki gözaltı merkezinde 3 kez astım krizi geçirdiği" bilgisini paylaştı.
Pressley, X hesabından Türk öğrenci için yaptığı destek paylaşımında, Öztürk'ün avukatından aldığı bilgilere dayanarak, "Gerekli astım ilaçlarını almadı. Bu, tıbbi bakıma ilişkin temel hakkının ihlalidir. Bu, zulümdür, ihmaldir ve lanet olası ahlaki ve yasal başarısızlıktır." ifadelerine yer verdi.
ABD İç Güvenlik Bakanlığından, Öztürk'ün ihtiyaç duyduğu tıbbi bakıma "derhal erişiminin sağlanmasını" talep eden Pressley, ayrıca, Türk öğrencinin vizesinin geri verilmesi ve serbest bırakılması çağrısında bulundu.
Pressley, açıklamasında Massachusetts Senatörleri Elizabeth Warren ve Ed Markey'e hitaben, "(Öztürk'ün) gözaltında kaldığı her dakika, sağlığının ve haklarının risk altında olduğu bir dakika daha demektir." ifadelerini kullandı.
Dün, Massachusetts eyaletindeki federal mahkemede yapılan duruşmada, Rümeysa Öztürk'ün avukatları, ABD hükümetini, müvekkillerini eyalet sınırlarının dışına taşımak için "gizli bir çaba sarf etmekle" suçlarken, Bölge Yargıcı Denise Casper'dan, Öztürk'ün derhal Massachusetts'e geri gönderilmesini ve serbest bırakılmasını talep etmişti.
Adalet Bakanlığı avukatlarının Öztürk'ün Louisiana'da gözaltında tutulmaya devam edilmesi gerektiği yönündeki savunmasını da dinleyen Casper, ABD hükümetinin Türk öğrenciye açtığı davanın nerede görüleceğine hemen karar vermeyi reddetmişti.
Ayrıca, Rümeysa Öztürk'ün doktora eğitimi aldığı Tufts Üniversitesi de öğrencilerinin serbest bırakılmasını talep derken, Üniversite Rektörü Sunil Kumar mahkemeye yaptığı açıklamada, Öztürk'ün tutuklanmasının "okulun uluslararası topluluğunu felç ettiğini" ve artık okulun güvenliği konusunda "endişe duyduklarını" belirtmişti.
ÖZTÜRK'ÜN GÖZALTINA ALINMASI
Massachusetts eyaletindeki Tufts Üniversitesinde doktora eğitimi alan Türk öğrenci Rümeysa Öztürk, 25 Mart akşamı arkadaşlarıyla iftar yapmaya giderken yüzleri maskeli 6 Göçmenlik ve Gümrük Muhafaza Dairesi (ICE) görevlisi tarafından gözaltına alınmıştı.
ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio, Öztürk'ün öğrenci vizesinin iptal edildiğini ve sınır dışı edileceğini açıklamıştı.
Rubio, "Hamas destekçisi" ve (İsrail karşıtı) "deliler" olarak tanımladığı 300'den fazla yabancı öğrencinin vizesinin iptal edildiğini belirtmişti.
ABD’de federal yargıç, ICE görevlilerince gözaltına alınan Türk öğrenci Öztürk'ün sınır dışı edilmesine karşı durdurma kararı almıştı.
RÜMEYSA ÖZTÜRK İLK KEZ HAKİM KARŞISINA ÇIKTI
ABD'de gözaltına alınan Türk öğrenci Rümeysa Öztürk'ün ilk duruşması görüldü. Avukatları, duruşmanın gözaltının gerçekleştiği Boston şehrinde devam etmesi gerektiğini belirtti, Rümeysa'nın başka bir yere nakilinin yargı yetkisini aşındırdığını söyledi. Yargıç, kararını kısa sürede açıklayacağını belirterek, duruşmayı ileri bir tarihe erteledi.
ABD'de 25 Mart'ta iftara gitmek için evinden çıktığı anda gümrük ve göçmenlik ajanlarınca gözaltına alınan doktora öğrencisi Rümeysa Öztürk, ilk kez hakim karşısına çıktı.
Öztürk'ün avukatlarının Boston Federal Mahkemesi'nde açtığı 'tutukluluğun yasallığının sorgulanması davası'nın ilk duruşmasına, eyalet dışında tutuklu bulunmasından dolayı Öztürk video konferansla katıldı.
Öztürk'ün avukatları, duruşmanın gözaltının gerçekleştiği Boston şehrinde devam etmesi gerektiğini belirtti.
Avukatlar, Öztürk'ün gözaltına aldıktan sonra gece yarısı eyalet dışına transfer edildiğini hatırlattı,
"naklin kasıtlı olarak yapıldığını ve yargı yetkisinin aşındırıldığını" savundu.
Federal Savcı ise tutuklunun fiilen bulunduğu bölgede yani Vermont ya da Louisiana'da dava açılması gerektiğini iddia etti.
Avukatlar, Öztürk'ün yerinin gizlendiğini ve kendilerine bilgi verilmediğini belirterek anayasal hakların fiilen devre dışı bırakıldığını da vurguladı.
Bunun üzerine mahkemenin yargıcı Denise Casper "federal bir mahkeme kararından dakikalar önce nakil yapılması tesadüf değilse, ciddi bir yargı istismarıdır" sözleri ile Öztürk'ün avukatlarına destek verdi.
Yargıç Casper, yargı yetkisi meselesine ilişkin kararını kısa sürede açıklayacağını belirterek, duruşmayı ileri bir tarihe erteledi.
Mahkeme dışında ise arkadaşları Rümeysa'yı yalnız bırakmadı. Rümeysa Öztürk için destek gösterisi düzenlendi.