Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye ile Avrupa Birliği (AB) arasında altı yıl aradan sonra yeniden başlatılan Yüksek Düzeyli Ekonomik Diyalog Toplantısı'nın ardından Brüksel’de önemli açıklamalarda bulundu. Şimşek, yapılan görüşmeleri “olumlu ve yapıcı” olarak nitelendirerek, Türkiye'nin AB ile ekonomik ilişkilerini yeniden güçlendirmek ve diğer alanlardaki iş birliğini geliştirmek istediğini vurguladı.
Toplantının, Türkiye-AB ilişkilerinin geliştirilmesi açısından son derece kıymetli bir adım olduğunu belirten Şimşek, Türkiye’nin ekonomik reform süreci, dezenflasyon hedefleri ve küresel gelişmelere karşı alınan önlemler hakkında AB yetkililerine kapsamlı bilgi verdiklerini söyledi.
“Türkiye’nin reform çabalarını, dezenflasyon sürecini ve ekonomik görünümünü anlatma fırsatı bulduk. Aynı zamanda AB'nin yeni dönem politikaları hakkında da perspektif edindik,” diyen Şimşek, iki tarafın da küresel meydan okumalarla birlikte çalışarak baş edebileceğine inandığını dile getirdi.
GÜMRÜK BİRLİĞİ VE VİZE SERBESTİSİ GÜNDEMDE
Bakan Şimşek, görüşmelerde Gümrük Birliği’nin güncellenmesi ve Türk vatandaşlarına yönelik vize serbestisi gibi başlıklarda da karşılıklı fikir alışverişinde bulunduklarını kaydetti. Avrupa Yatırım Bankası (EIB) ve Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) gibi önemli finans kuruluşlarının temsilcileriyle yapılan görüşmelerde ise Türkiye'deki yatırımlar ve finansman imkanlarının ele alındığını aktardı.
Ekonomik iş birliklerinin yanı sıra ulaştırma, enerji ve siyasi diyalog konularında da ilerleme sağlanmasını umduklarını belirten Şimşek, “Ekonomide diyalog iyi başladı. Temennimiz, bu olumlu atmosferin diğer alanlarda da ilişkilerin önünü açmasıdır” ifadelerini kullandı.
BİR SONRAKİ TOPLANTI TÜRKİYE’DE
Bu yıl dördüncüsü gerçekleştirilen Yüksek Düzeyli Ekonomik Diyalog Toplantısı'nın ardından, beşinci toplantının 2026’da Türkiye’de yapılmasına karar verildi. Şimşek, bu gelişmenin, Türkiye-AB ekonomik ilişkilerinin sürdürülebilir biçimde derinleşmesi açısından önemli bir fırsat sunduğunu vurguladı.
Türkiye’nin küresel tedarik zincirleri, enerji geçişi ve dijital dönüşüm gibi stratejik konularda AB ile ortak hareket etmeye hazır olduğunu yineleyen Şimşek, “Karşılıklı anlayışla ilerleyen bu süreç, iki taraf için de kazan-kazan anlayışını pekiştirecektir” değerlendirmesinde bulundu.