Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye’nin Suriye’de yönetimi ele geçiren Heyet Tahrir Şam (HTŞ) yönetimi ile deniz yetki alanı anlaşması yapmayı planladığını açıkladı.
TGRT Haber'de yer alan habere göre Bakan Uraloğlu, yaptığı değerlendirmede şu ifadeleri kullandı:
“Suriye yönetimi ile deniz yetki alanı anlaşması yapacağız. Suriye’de hava, demiryolu, karayolları ve iletişim hizmetlerini içeren acil eylem planı çalışıyoruz. Havalimanlarını aktif hale getireceğiz”
DOĞU AKDENİZ’DE TEPKİLER ARTIYOR
Bu açıklamalar, Avrupa Birliği üyesi Güney Kıbrıs ve Yunanistan’da endişelere neden oldu. DW Türkçe’nin aktardığı bilgilere göre, Yunan Kathimerini gazetesi, Türkiye ile Suriye arasında bir Münhasır Ekonomik Bölge (MEB) anlaşması ihtimalinin, iki ülkenin AB içindeki görüşmelerine konu olduğunu belirtti.
Gazete, böyle bir anlaşmanın Güney Kıbrıs’ın Doğu Akdeniz’deki çıkarlarını zedeleyebileceğini öne sürdü. Ayrıca, Yunanistan Başbakanı Kiryakos Mitsotakis ve Kıbrıs Cumhurbaşkanı Nikos Hristodulidis’in, Brüksel’de düzenlenen AB liderler zirvesinde, bu konuda Avrupalı mevkidaşlarını bilgilendirdiği ifade edildi. Liderler, böyle bir girişimin “Kıbrıs’ın tartışılmaz egemenlik haklarını hiçe saymak” anlamına geleceğini dile getirdi.
Genelkurmay Başkanlığı görevinden sonra Milli Savunma Bakanlığı görevlerinde de bulunan AK Parti Kayseri milletvekili Hulusi Akar da iki gün önce yaptığı bir açıklamada Suriye ile deniz yetki alanlarına ilişkin bir anlaşma sağlanabileceğine işaret etmişti.