MEYRALEM Haber Sitesi

Sayfa Adresi : http://www.meyralemhaber.com/haber-detay/891_milyonlarca-calisani-ilgilendiriyor-5-yillik-surey

GÜNDEM

Tümü

Milyonlarca çalışanı ilgilendiriyor: 5 yıllık süreyi kaçırana para yok

(1 Ay, 24 Gün önce) 57 İzlenme 0 Yorum
Milyonlarca çalışan, kullanılmayan yıllık izinlerle ilgili risk altında. Bu durumun önemine dikkat çekerek ''paranız yanmasın'' uyarısında bulunan uzmanlar; 5 yıllık zamanaşımı süresi geçtikten sonra izin ücretinin talep edilemeyeceğini vurguladı.

Çalışanlar, ya işverenlerin izin vermemesi ya da zaman bulamama gibi nedenlerle yıllık izinlerini kullanamıyor. Uzmanlar, anayasa tarafından güvence altına alınan yıllık ücretli izin haklarının bilinmeyen yönlerini değinerek, suistimallerin önlenmesi gerektiğini ve 5 yıllık sürenin önemini vurguladı.

Habertürk'ten Ahmet Kıvanç'ın haberine göre, bazı işverenler, kullanılmayan izinlerin ücretini ödememek için çeşitli yöntemler kullanıyor ve işçiyi, kullanmadığı izni kullanmış gibi gösterebiliyor. Ancak, işçinin yıllık iznini kullandığını kanıtlama yükümlülüğü işverene aittir.

İşverenler, izinlerin kullandırıldığını imzalı bir izin defteri ya da benzeri belgelerle kanıtlamak zorundadır. Ancak, bazı işverenler fiilen kullanılmayan izinler için işçiden yazılı beyan alabiliyor. Yargıtay, bu tür belgelerin varlığına rağmen iznin fiilen kullanılıp kullanılmadığı belirsiz olduğunda, mahkemelerin işçinin beyanını dikkate alması gerektiğine dair kararlar verebiliyor.

İŞTEN AYRILIRKEN İZİN ÜCRETİ TALEP EDİLEBİLİR

Çalışanlar, işten ayrıldıklarında kullanılmayan izinlerin ücretini talep edebilir. İş akdinin nasıl sona erdiği bu konuda fark yaratmaz. İşçi, işveren tarafından haklı bir neden olmadan işten çıkarılsa bile kullanılmayan izinlerin ücreti, son alınan ücret üzerinden ödenir.

5 YIL İÇİNDE BAŞVURU YAPILMASI GEREKİYOR

İzin ücretinin talep edilmesi için işten ayrıldıktan sonra 5 yıl içinde başvuru yapılmalıdır. İşveren ödemeyi yapmazsa, 5 yıl içinde dava açılmalıdır. Beş yıllık zamanaşımı süresi geçtikten sonra izin ücreti talep edilemez.

İşini kaybetme korkusuyla iznini kullanmadığı halde işverenin baskısıyla belge imzalamak zorunda kalan çalışanlar, işten ayrıldıklarında izin parasını alabilmek için kanıt toplamalıdır. Yıllık ücretli izinli gösterilen günlerde fiilen çalıştığını kanıtlayan işçiler, dava açarak bu haklarını alabilirler.

 


YORUMLAR

Yorum Yaz
Bu habere daha önce yorum yapan olmadı.
Şimdi ilk yorumu sen yaz.!
ARŞİV
GAZETE MANŞETLERİ
KARİKATÜR KÖŞESİ
ANKETLER
Aydın Büyükşehir Belediyesinin Çalışmalarından Memnun musunuz?
Bu ankete toplam 23 kişi katıldı.